In Memoriam Dirk De Caluwé

Op zondag 8 maart 2020 overleed Dirk De Caluwé aan de gevolgen van kanker. Dirk was dirigent van de Concertband De Scheldezonen van 1990 tot 2001.

Concertband De Scheldezonen biedt haar medeleven aan aan de familie en vrienden van Dirk.

Dirk deed zijn intrede in onze vereniging als opvolger van Jos Simons na 35 jaar dirigent te zijn geweest van De Scheldezonen zijn ontslag gaf. Op 13 mei 1990 nam Dirk tijdens de toenmalige Moretusfeesten letterlijk het stokje over van Jos.

Overdracht Jos aan Dirk

1991, het eerste jaar dat Dirk dirigent was van De Scheldezonen was meteen een goed gevuld muzikaal jaar: een concert op de Huldiging van de Laureaten van de Arbeid in de Elisabethzaal, een concertreis naar Luxemburg-Stad, een concert te Herentals, het jaarlijks terugkerende Promenadeconcert op 11 november in de Blauwe Zaal van deSingel en het muziektornooi van de Stad Antwerpen waar een Gouden Medaille behaald werd. In 1992 ging Dirk op hetzelfde elan verder met twee concerten in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel voor de Laureaten van de Arbeid, een dubbelconcert met de Harmonie Ste.-Cecilia van Zele in deSingel, een concert op de Valaarhoffeesten in Wilrijk, een concert op de Moretusfeesten in Hoboken, het Promsconcert in Zele, een concert in Geel, het Promenadeconcert in de Blauwe zaal van deSingel en een concert in De Kern te Wilrijk. In 1993 leidde Dirk onze vereniging haar 125ste levensjaar in, wat gepaard ging met een viering en ontvangst op het districtshuis te Hoboken.

125 Jaar Scheldezonen

In de daaropvolgende jaren was één van de hoogtepunten, naast de ‘reguliere’ concerten, ongetwijfeld het concert op 11 juli 1995 in het Europees Parlement in Straatsburg waar De Scheldezonen als eerste muziekvereniging ooit optrad.

Scheldezonen in Europees Parlemen

Na De Scheldezonen meer dan 10 jaar in goede banen te hebben geleid gaf Dirk in 2001 het dirigeerstokje door aan onze huidige dirigent, Erik Mast, en dit op dezelfde plaats waar hij het in 1990 ontvangen had van zijn voorganger Jos Simons, in de tent tijdens de Moretusfeesten.

Overdracht 2001 Dirk aan Erik

Gebaseerd op het boek ‘van Zangkring tot Concertband’ van de hand van Remi Guns en het boek ‘Een muzikale parel aan de stroom’ uitgegeven door vzw Heemkundige kring Hobuechen 1135.

Agenda

11 nov 2020 - Promenadeconcert

15 u - deSingel, Blauwe zaal