Erik MastErik Mast werd op 15 mei 1966 in Hemiksem geboren. Op zijn zesde krijgt hij zijn eerste muzieklessen van zijn vader en grootvader. Hij behaalt zijn einddiploma trombone met grote onderscheiding en de regeringsmedaille in de klas van Bernard Versavel in 1985.

Aan het Koninklijk Vlaams Muziek-conservatorium van Antwerpen sleept hij verschillende prijzen in de wacht: in 1986 de 1ste prijs notenleer, in 1988 de 1ste prijs bastrombone en transpositie, in 1990 de 1ste prijs kamermuziek in de klas van Theo Mertens en ten slotte in 1991, het Hoger Diploma bastrombone met grote onderscheiding.

Zijn professionele loopbaan begint Erik Mast in 1987, als vaste vervanger en freelance muzikant bij o.a. het Nationaal Orkest van België, de Filharmonie van Vlaanderen, de Koninklijke Muntschouwburg, het Rotterdams Filharmonisch Orkest, I Fiamminghi, de Nieuwe Muziekgroep en het Nieuw Belgisch Kamerorkest.

Hij wordt vaste bastrombonist bij het koperensemble Theo Mertens, het Gabrieli koperensemble, Trombonetrio Bucina, het BRT Filharmonisch Orkest en de Vlaamse pera. Zijn arrangementen en composities worden gepubliceerd bij Beriato, DMP en Warwick Music England. Voor Concertband De Scheldezonen maakte hij een arrangement voor harmonie-orkest van de Carmina Burana van Carl Orff.

Hij is ook actief als jurylid voor conservatoria en muziekacademies, en als cd-opnameleider voor diverse ensembles en solisten. Van 1990 tot 2006 dirigeerde Erik de Koninklijke Liberale Harmonie De Vrede uit Aartselaar, van 2005 tot 2015 Fanfare De Lindekring uit Zoersel en van 2015 tot 2018 de Koninklijke Katholieke Harmonie Verenigde Vrienden uit Hemiksem. Sinds 2001 dirigeert Erik de Concertband De Scheldezonen.